Minimalna wysokość piwnicy w budynku wielorodzinnym: 2 m

Redaktorzy strzelec poludnie Aktualizacja: 28 października 2026 r.

Minimalna wysokość piwnicy w budynku wielorodzinnym, użytkowanej jako pomieszczenie gospodarcze lub techniczne (np. komórka lokatorska), wynosi 2,0 m w świetle, a drzwi i przejścia pod przewodami instalacyjnymi muszą mieć co najmniej 1,9 m. Próg rośnie, gdy w piwnicy mają przebywać ludzie: 2,2 m przy czasowym pobycie bez czynników szkodliwych, 2,5 m dla pokoi mieszkalnych i małych pomieszczeń pracy. Ponieważ liczy się wysokość w świetle, każda nowa warstwa posadzki lub ocieplenia stropu zmniejsza zapas nad progiem.

Minimalna wysokość piwnicy w budynku wielorodzinnym

Jaka jest minimalna wysokość piwnicy w bloku według przepisów?

Piwnica w bloku, która służy jako komórka lokatorska, skład lub pomieszczenie instalacyjne, musi mieć co najmniej 2 m wysokości. Wynika to z § 97 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: zgodnie z przepisem o pomieszczeniach technicznych i gospodarczych ich wysokość nie powinna być mniejsza niż 2 m, jeżeli inne przepisy rozporządzenia nie określają większych wymagań.

To zastrzeżenie ma praktyczne znaczenie: 2 m to próg dla funkcji magazynowej i technicznej, a nie dla każdego pomieszczenia w kondygnacji podziemnej. Gdy w piwnicy ma powstać kotłownia albo mieszkanie, piwnica musi spełniać warunki określone dla tego rodzaju pomieszczeń, o czym przypomina artykuł o definicji i warunkach technicznych piwnicy.

Co przepisy uznają za piwnicę?

Piwnica to podziemna lub najniższa nadziemna kondygnacja albo jej część, w której poziom podłogi przynajmniej z jednej strony budynku znajduje się poniżej poziomu terenu. Tak definiuje ją rozporządzenie z 2002 r. Komórka lokatorska w budynku wielorodzinnym musi być wydzielona ścianami jako pomieszczenie. Nie musi przylegać do mieszkania i może znajdować się nawet poza budynkiem, ale w granicach gruntu stanowiącego część nieruchomości wspólnej.

Jaką wysokość muszą mieć drzwi i przejścia pod rurami w piwnicy?

Drzwi i przejścia pod przewodami instalacyjnymi w pomieszczeniach technicznych i gospodarczych muszą mieć w świetle co najmniej 1,9 m (§ 97 ust. 2, z zastrzeżeniem § 242 ust. 3). To wymaganie dotyczy sytuacji typowej dla piwnic w blokach, gdzie pod stropem biegną poziome odcinki instalacji, a korytarz piwniczny prowadzi pod nimi do komórek.

Dla kanałów i przestrzeni instalacyjnych w budynku oraz studzienek rewizyjnych minimum również wynosi 1,9 m w świetle, przy czym na odcinkach o długości do 4 m kanał może mieć 0,9 m. Włazy kontrolne w kanałach instalacyjnych umieszcza się na każdym załamaniu kanału, nie rzadziej niż co 30 m. Właz musi mieć co najmniej 0,6 x 0,6 m albo średnicę 0,6 m.

Jaka wysokość obowiązuje dla poszczególnych funkcji pomieszczeń w piwnicy?

Wymagana wysokość piwnicy zależy od tego, do czego pomieszczenie służy, a nie od tego, na której kondygnacji leży. Dla pomieszczeń, w których przebywają ludzie, wartości podaje tabela w § 72 o wysokości pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi, a dla funkcji technicznej i gospodarczej obowiązuje § 97.

Funkcja pomieszczenia w piwnicyMinimalna wysokość w świetle (m)Przepis
Pomieszczenie gospodarcze lub techniczne (komórka lokatorska, skład, pomieszczenie instalacyjne)2,0§ 97 ust. 1
Drzwi i przejścia pod przewodami instalacyjnymi w tych pomieszczeniach1,9§ 97 ust. 2
Kanały i przestrzenie instalacyjne, studzienki rewizyjne1,9 (0,9 na odcinkach do 4 m)§ 97 ust. 3
Pomieszczenie na czasowy pobyt ludzi, bez czynników szkodliwych dla zdrowia2,2§ 72 ust. 1
Pomieszczenie na czasowy pobyt ludzi, z czynnikami szkodliwymi dla zdrowia2,5§ 72 ust. 1
Pokój w budynku mieszkalnym2,5§ 72 ust. 1
Pomieszczenie do pracy lub nauki bez czynników uciążliwych, do 4 osób2,5§ 72 ust. 1
Pomieszczenie do pracy lub nauki bez czynników uciążliwych, powyżej 4 osób3,0§ 72 ust. 1
Pomieszczenie do pracy z czynnikami uciążliwymi lub szkodliwymi dla zdrowia3,3§ 72 ust. 1
Kotłownia, pomieszczenie z kotłemwedług wymagań dla tego rodzaju pomieszczeńinne przepisy rozporządzenia

Wartości z § 72 obowiązują, jeżeli przepisy odrębne, w tym dotyczące pomieszczeń pracy i pomieszczeń służby zdrowia, nie określają innych wymagań. Wysokość pomieszczeń w zakładach pracy wyznaczają dodatkowo przepisy o bezpieczeństwie i higienie pracy. Przy stropach pochyłych dla pokoi (2,5 m) i pomieszczeń na czasowy pobyt bez czynników szkodliwych (2,2 m) liczy się wysokość średnią między największą a najmniejszą wysokością pomieszczenia, nie mniejszą niż 1,9 m. Przestrzeni niższej niż 1,9 m nie zalicza się do powierzchni odpowiadającej przeznaczeniu pomieszczenia.

Jaka jest minimalna wysokość pomieszczenia w bloku?

Pokój w budynku mieszkalnym, także w bloku, musi mieć co najmniej 2,5 m w świetle. Ta sama wartość dotyczy sypialni 1-4-osobowych w budynkach zamieszkania zbiorowego. Rozporządzenie dzieli części budynku na pomieszczenia mieszkalne (pokoje), pomocnicze (komunikacja, łazienki, schowki, garderoby) i techniczne, czyli przeznaczone dla urządzeń obsługujących budynek, np. kotłownie i pralnie, co przejrzyście pokazuje zestawienie wymagań dla wysokości mieszkań.

Za czyją zgodą można obniżyć wysokość pomieszczenia?

§ 72 ust. 2 dopuszcza obniżenie pomieszczeń, które według tabeli powinny mieć co najmniej 3 m lub 3,3 m, czyli pomieszczeń pracy dla więcej niż 4 osób i pomieszczeń z czynnikami uciążliwymi lub szkodliwymi. Do jakiej wysokości i po czyim uzgodnieniu jest to możliwe, określa pełne brzmienie tego ustępu, które trzeba sprawdzić w aktualnym tekście rozporządzenia przed rozpoczęciem projektu. Ten mechanizm dotyczy wyłącznie pomieszczeń z wymaganiem 3 m i 3,3 m, więc nie zmienia progu 2 m dla komórek lokatorskich.

Dlaczego dla piwnicy podaje się 2,0 m albo 2,2 m?

Obie liczby pochodzą z tego samego rozporządzenia, ale z różnych przepisów: 2,0 m to § 97 dla pomieszczeń technicznych i gospodarczych, a 2,2 m to § 72 dla pomieszczeń na czasowy pobyt ludzi bez czynników szkodliwych. Rozbieżności w poradnikach wynikają z pomieszania tych dwóch funkcji.

Przykładowo poradnik ARCHON+ o wysokości pomieszczeń w domu jednorodzinnym podaje, że minimalna wysokość pomieszczeń piwnicznych w wielu przypadkach wynosi 2,2 m, zaznaczając zależność od przeznaczenia. Dla piwnicy, która w bloku służy tylko do przechowywania, wiążące jest 2 m z § 97. Wartość 2,2 m staje się wymagana wtedy, gdy pomieszczenie ma służyć czasowemu pobytowi ludzi.

Kiedy piwnica w budynku wielorodzinnym musi być wyższa niż 2,0 m?

Piwnica musi być wyższa niż 2,0 m, gdy jej funkcja wykracza poza składowanie i instalacje. Poniższa reguła decyzyjna wynika z zestawienia § 72 i § 97:

  • Jeśli pomieszczenie służy wyłącznie do przechowywania (komórka lokatorska, skład, rowerownia), wystarczy 2,0 m, a przejścia pod przewodami muszą mieć 1,9 m.
  • Jeśli ludzie mają w nim przebywać okresowo i nie występują czynniki szkodliwe dla zdrowia, przyjmij co najmniej 2,2 m.
  • Jeśli czasowy pobyt wiąże się z czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, minimum to 2,5 m.
  • Jeśli to pomieszczenie pracy lub nauki, potrzeba 2,5 m dla nie więcej niż 4 osób, 3,0 m dla większej liczby osób i 3,3 m przy czynnikach uciążliwych lub szkodliwych; dochodzą przepisy BHP.
  • Jeśli piwnica ma stać się mieszkaniem, pokoje muszą mieć 2,5 m, a lokal spełniać pozostałe warunki lokalu samodzielnego.
  • Jeśli w piwnicy ma pracować kocioł lub ma powstać kotłownia, wartość 2 m nie wystarcza do oceny: obowiązują wymagania dla tego rodzaju pomieszczeń, które sprawdza projektant przed doborem urządzenia.

Przy adaptacji na mieszkanie wysokość jest tylko jednym z warunków. Lokal musi być wydzielony trwałymi ścianami i mieć swobodny dostęp bez korzystania z pomieszczeń innego lokalu, a także własne pomieszczenia do zaspokojenia potrzeb bytowych, w tym łazienkę i kuchnię. Całość musi spełniać rozporządzenie z 2002 r., co omawia poradnik o adaptacji piwnicy na potrzeby mieszkaniowe. Gdy w piwnicy ma powstać pracownia lub biuro, przydatny będzie tekst o adaptacji piwnicy na lokal użytkowy.

Jak izolacja posadzki i ocieplenie stropu zmieniają wysokość piwnicy?

Każda warstwa dodana na podłodze lub pod stropem odejmuje się od wysokości w świetle, dlatego piwnica z niewielkim zapasem nad 2,0 m może po remoncie przestać spełniać wymaganie. Grubości warstw bierze się z projektu lub dokumentacji wybranego systemu. Poniższe liczby to dane przykładowe czytelnika, a progi pochodzą z § 97.

Przykład: komórka lokatorska w bloku przed remontem.

  1. Dane wejściowe: wysokość od obecnej posadzki do spodu stropu 212 cm; planowana izolacja z nową wylewką 8 cm; ocieplenie stropu od spodu 6 cm; spód przewodu kanalizacyjnego w przejściu 195 cm nad obecną posadzką.
  2. Wysokość po remoncie: 212 cm - 8 cm - 6 cm = 198 cm.
  3. Porównanie: 198 cm to mniej niż 200 cm wymagane w § 97 ust. 1, więc pomieszczenie nie spełni progu dla komórki gospodarczej.
  4. Wariant bez ocieplenia stropu: 212 cm - 8 cm = 204 cm, czyli 4 cm zapasu.
  5. Przejście pod przewodem: 195 cm - 8 cm = 187 cm, a wymagane jest 190 cm. Nowa posadzka w tym miejscu odbiera wymagany prześwit.

Odwrotne pytanie: jaka wysokość przed pracami jest potrzebna, by po wykonaniu tych samych warstw (8 cm + 6 cm = 14 cm) uzyskać 2,2 m dla pomieszczenia na czasowy pobyt ludzi? Wynik to 220 cm + 14 cm = 234 cm. Jeśli rozważasz ocieplenie od strony piwnicy, policz jego wpływ na wysokość przed decyzją; argumenty za i przeciw zbiera artykuł czy warto ocieplać strop piwnicy.

Co zrobić, gdy piwnica w bloku ma mniej niż 2,0 m wysokości?

Piwnica niższa niż 2,0 m nie spełnia wymagania z § 97 ust. 1 dla pomieszczenia technicznego lub gospodarczego, więc najpierw dopasuj funkcję i zakres prac do istniejącej wysokości. Możliwe kierunki są trzy:

  • Zrezygnuj z warstw, które obniżają pomieszczenie, albo wybierz rozwiązania o mniejszej grubości według dokumentacji producenta; przelicz wynik jak w przykładzie powyżej.
  • Jeśli to przestrzeń instalacyjna, a nie pomieszczenie, ocenia się ją według wymagań dla kanałów i przestrzeni instalacyjnych (§ 97 ust. 3): 1,9 m w świetle, a na odcinkach do 4 m długości 0,9 m.
  • Zmiana wysokości, np. pogłębienie posadzki, to roboty budowlane w budynku wielorodzinnym, które dotykają izolacji i konstrukcji. Zacznij od zarządcy budynku i projektanta, zanim zamówisz materiały.

Przed planowaniem prac sprawdź status piwnicy i to, kto nią zarządza; zasady opisuje tekst piwnica w bloku, przepisy, a przebieg typowych robót poradnik remont piwnicy w bloku. Przy zmianie sposobu użytkowania piwnicy w starszym budynku porównuj ją z obecnymi wymaganiami, bo to one dotyczą nowej funkcji.

Jak sprawdzić wysokość piwnicy przed remontem lub zmianą funkcji?

Najpierw ustal funkcję pomieszczenia, potem zmierz najniższe miejsca i odejmij planowane warstwy. Lista kontrolna:

  1. Określ funkcję: skład, pomieszczenie techniczne, czasowy pobyt, praca czy mieszkanie. Od niej zależy próg 2,0 m, 2,2 m, 2,5 m, 3,0 m albo 3,3 m.
  2. Zmierz wysokość w świetle w kilku punktach, także pod belkami, rurami i kanałami; najniższe przejścia porównaj z wymaganiem 1,9 m.
  3. Odejmij grubość planowanych warstw podłogi i ocieplenia stropu według projektu.
  4. Przy stropie pochyłym w pomieszczeniach z § 72 policz wysokość średnią i pomiń części niższe niż 1,9 m.
  5. Przy kotle lub kotłowni sprawdź wymagania dla tego rodzaju pomieszczeń przed zakupem urządzenia.
  6. Przy adaptacji na mieszkanie lub miejsce pracy sprawdź pozostałe warunki, m.in. oświetlenie, wydzielenie lokalu i przepisy BHP, a nie tylko wysokość piwnicy.