Wysokość piwnicy: warunki techniczne i minimalne wymiary
Wysokość piwnicy według warunków technicznych zależy od przeznaczenia pomieszczenia. Piwnica techniczna lub gospodarcza musi mieć co najmniej 2,0 m w świetle, kotłownia 2,2 m, a piwnica przerobiona na pokój mieszkalny 2,5 m. Drzwi i przejścia pod przewodami instalacyjnymi mogą być niższe, do 1,9 m. Przy zmianie sposobu użytkowania piwnica musi spełnić próg dla nowej funkcji, a nie dla pierwotnej.

- Jaka musi być wysokość piwnicy według warunków technicznych?
- Jakie są warunki techniczne dla piwnicy poza wysokością pomieszczeń?
- Jaka jest minimalna wysokość piwnicy w domu jednorodzinnym?
- Jaka wysokość piwnicy adaptowanej na pokój lub biuro?
- Jak sprawdzić, czy piwnica spełnia wymóg wysokości?
Jaka musi być wysokość piwnicy według warunków technicznych?
Zwykła piwnica, czyli pomieszczenie techniczne lub gospodarcze, nie powinna być niższa niż 2 m, jeśli inny przepis rozporządzenia nie wymaga więcej. Ten próg wynika z rozdziału 8 warunków technicznych o pomieszczeniach technicznych i gospodarczych, czyli rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. Wyższe progi dotyczą kotłowni i pomieszczeń na pobyt ludzi.
| Przeznaczenie pomieszczenia w piwnicy | Minimalna wysokość w świetle (m) | Uwagi |
|---|---|---|
| Pomieszczenie techniczne lub gospodarcze (składzik, pralnia) | 2,0 | § 97 ust. 1, o ile inny przepis nie wymaga więcej |
| Kotłownia | 2,2 | próg wyższy niż dla zwykłej piwnicy |
| Drzwi i przejścia pod przewodami instalacyjnymi | 1,9 | § 97 ust. 2 |
| Kanały, przestrzenie instalacyjne, studzienki rewizyjne | 1,9 (0,9 na odcinku do 4 m) | § 97 ust. 3 |
| Pomieszczenie czasowego pobytu ludzi | 2,2 (2,5 przy czynnikach szkodliwych) | § 72 ust. 1 |
| Pokój mieszkalny | 2,5 | § 72 ust. 1 |
| Pomieszczenie pracy lub nauki bez czynników szkodliwych | 2,5 do 4 osób, 3,0 powyżej 4 osób | § 72 ust. 1 oraz przepisy BHP |
| Pomieszczenie pracy z czynnikami uciążliwymi lub szkodliwymi | 3,3 | § 72 ust. 1 |
Wartości dla pokoi i pomieszczeń pracy pochodzą z tabeli w § 72 o pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi. Paragraf ten stosuje się, gdy przepisy odrębne, np. o pomieszczeniach pracy i służby zdrowia, nie stawiają innych wymagań. Próg 2,2 m dla kotłowni w piwnicy podaje poradnik o minimalnej wysokości pomieszczeń w domu jednorodzinnym.
Jakie są warunki techniczne dla piwnicy poza wysokością pomieszczeń?
Paragraf 97 opisuje też przejścia i trasy instalacji, które w piwnicy prowadzi się najczęściej. Kanały instalacyjne o wysokości 1,9 m można obniżyć do 0,9 m, ale tylko na odcinku nie dłuższym niż 4 m.
- Włazy kontrolne w kanałach instalacyjnych stoją nie dalej niż co 30 m i na każdym załamaniu kanału, a ich wymiar to co najmniej 0,6 x 0,6 m albo średnica 0,6 m.
- Tunele i pomieszczenia kablowe mają spełniać normę N SEP-E-004:2003 dotyczącą elektroenergetycznych i sygnalizacyjnych linii kablowych.
- Pomieszczenie techniczne z urządzeniami emitującymi hałas lub drgania może sąsiadować z pomieszczeniem stałego pobytu ludzi, jeśli konstrukcja i materiały chronią sąsiednie wnętrza (§ 96 ust. 1).
- Podpory, zamocowania i złącza takich urządzeń wykonuje się tak, żeby nie przenosiły hałasu i drgań na budynek i instalacje (§ 96 ust. 2).
Jaka jest minimalna wysokość piwnicy w domu jednorodzinnym?
W domu jednorodzinnym obowiązują te same progi: 2,0 m dla piwnicy gospodarczej, 2,2 m dla kotłowni i 2,5 m, gdy piwnica ma być pomieszczeniem mieszkalnym. W części poradników jako wysokość pomieszczeń piwnicznych pada 2,2 m, np. w artykule ARCHON+ o wysokości pomieszczeń w domu, z zastrzeżeniem, że zależy ona od przeznaczenia.
Różnica wynika z funkcji: 2,2 m to wymóg dla kotłowni i pomieszczeń czasowego pobytu ludzi, a piwnica na składzik lub pralnię może mieć 2,0 m. Planując budowę piwnicy pod domem, przyjmij wysokość pod najbardziej wymagającą funkcję, jaką chcesz w niej kiedyś mieć.
Jaka wysokość piwnicy adaptowanej na pokój lub biuro?
Piwnica zamieniana na pokój musi mieć co najmniej 2,5 m w świetle, tak jak pokoje w budynkach mieszkalnych. Biuro lub pracownia bez czynników szkodliwych wymaga 2,5 m przy maksymalnie 4 osobach i 3,0 m przy większej liczbie, a praca z czynnikami uciążliwymi lub szkodliwymi 3,3 m.
Przy stropie pochyłym liczy się średnia z największej i najmniejszej wysokości, przy czym w żadnym miejscu nie mniej niż 1,9 m. Przestrzeń niższej niż 1,9 m nie zalicza się do pomieszczenia o danym przeznaczeniu. Formalności przy zmianie funkcji opisuje tekst o adaptacji piwnicy na lokal użytkowy.
Za czyją zgodą można obniżyć wysokość pomieszczenia do 2,5 m?
Zgodę wydaje wojewódzki inspektor sanitarny, gdy pomieszczenie stałej pracy ma klimatyzację. Zasadę tę zawiera rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów BHP: pomieszczenie stałej pracy ma mieć 3 m, a 2,5 m dopuszcza się przy klimatyzacji i zgodzie inspektora albo gdy pracują w nim najwyżej 4 osoby i na każdą przypada co najmniej 15 m³ wolnej objętości.
Jak sprawdzić, czy piwnica spełnia wymóg wysokości?
Wymagania podano jako wysokość w świetle, czyli wolną przestrzeń między gotową podłogą a gotowym sufitem, a nie odległość między surowymi elementami konstrukcji. Każda warstwa wykończenia, np. posadzka, izolacja albo sufit podwieszany pod instalacje, zmniejsza tę wartość. Dlatego przy ocieplaniu stropu piwnicy od spodu sprawdź, ile wysokości zostanie.
Przykład: po wykończeniu mierzysz w piwnicy 2,35 m w świetle. 2,35 m to więcej niż 2,0 m, więc wymóg dla pomieszczenia gospodarczego jest spełniony. 2,35 m przekracza też 2,2 m, czyli próg kotłowni. Do pokoju mieszkalnego lub biura dla maksymalnie 4 osób brakuje 2,50 - 2,35 = 0,15 m.
- Poniżej 2,0 m: piwnica nie spełnia progu dla pomieszczenia technicznego i gospodarczego.
- Od 2,0 m do poniżej 2,2 m: składzik, pralnia, pomieszczenie techniczne.
- Od 2,2 m do poniżej 2,5 m: dodatkowo kotłownia i pomieszczenie czasowego pobytu ludzi bez czynników szkodliwych.
- Od 2,5 m: pokój mieszkalny oraz pomieszczenie pracy dla maksymalnie 4 osób; dla większego zespołu potrzeba 3,0 m.
Rozporządzenie było wielokrotnie nowelizowane, więc przed projektem sprawdź jego aktualny tekst jednolity. Piwnic w blokach dotyczy osobny tekst o minimalnej wysokości piwnicy w budynku wielorodzinnym.